Polyamorie, waar staat dit voor, wat houdt het in en wat moet je er allemaal over weten? Sta je er nog helemaal nieuw in en wil je er heel graag van alles over weten? Polyamorie: Poly staat voor meervoud, en amor, dat weet vast iedereen wel toch? Amor staat natuurlijk voor de liefde! Polyamorie staat dus voor: Liefde in meervoud. Geen zorgen, we gaan je hier uitgebreid over vertellen!

Polyamorie, wat is dit precies?

Polyamorie symbool

Misschien heb je dit woord een keer ergens horen vallen en je wil graag weten wat het is, of misschien heb jij zelf Polyamoreuze gevoelens en wil je hier graag meer of alles over weten? Wat het geval ook mag zijn, wij gaan proberen je te helpen. We beginnen bij het begin en gaan van daaruit verder. Dus, Polyamorie, wat betekent het en wat is het? Polyamorie betekent dus letterlijk vertaald, liefde in meervoud. Dit kan betekenen dat jij bijvoorbeeld al in een relatie zit, maar ook romantische, emotionele of seksuele gevoelens hebt voor iemand anders. Dus iemand buiten degene waar je momenteel al in een relatie mee zit. Dan heb je Polyamoreuze gevoelens, want je beperkt je niet tot het houden van 1 persoon.

Dat is ook gelijk het verschil tussen monogame en Polyamoreuze relaties. Bij een monogame relatie, houden jullie alleen van elkaar en zitten jullie alleen met elkaar in een relatie. Monogaam betekent ook dat je niet vreemdgaat en dus echt alleen met elkaar romantische en seksuele gevoelens deelt. Bij Polyamorie spreek je niet van vreemdgaan overigens, want een hele belangrijke regel die de Polyamoreuze gemeenschap heeft, is dat iedereen ten alle tijden open en eerlijk met elkaar is. Iedereen die bij de relatie is betrokken, weet van elkaar en alles gebeurt in openheid, zonder geheimen.

Polyamorie, taboes en geaardheid

Gelukkig leven we in een tijd waarin iedereen wel de vrijheid heeft om te kunnen zijn wie hij of zij wil zijn. Met deze vrijheid van vandaag de dag zijn ook de taboes een beetje verdwenen. Daarom wordt het voor iedereen makkelijker om openlijk te praten over hun geaardheid of hun levensstijl en kan het dus zo een keer voorkomen dat je kennis maakt met iemand die Polyamoreus is. Misschien voel jij je ook aangetrokken tot meerdere personen en voel je je daar schuldig over?

Dit komt namelijk vaker voor bij mensen die de gevoelens hebben, maar nog niet weten wat deze gevoelens zijn, of dat het helemaal ok is om deze gevoelens te hebben! Iedereen kan Polyamoreus zijn, dit heeft niks te maken met je leeftijd, of bijvoorbeeld met je geaardheid. Je kunt dus Homoseksueel EN Polyamoreus zijn en je kunt zelfs als Bi-seksueel, een Polyamoreuze levenswijze hebben. Een voorbeeld hiervan kan zijn: Jij zit als man zijnde in een relatie met een andere man, maar je bent ook verliefd geworden op een vrouw. Met wederzijds instemmen van zowel de man als de vrouw kun je dan met beide een relatie hebben.

Polyamoreus leven

Je kunt Polyamoreus zijn en dus gevoelens hebben voor meerdere personen. Dit betekent niet dat je ook Polyamoreus leeft. Want als jij Polyamoreus leeft, dan heb jij

Polyamoreus leven

ook daadwerkelijk meerdere partners. Dit betekent echter niet direct dat jouw 2 of meerdere partners ook een relatie met elkaar hebben. Verder betekent een Polyamoreus leven ook niet dat je een open relatie hebt en dus maar met iedereen het bed in mag duiken. (Tenzij jullie hiervoor hebben gekozen). Polyamoreuze mensen zitten dan ook niet altijd met meerdere mensen in een relatie want het kan dus voorkomen dat jij in een relatie zit en Polyamoreus bent, maar de partner waar je nu mee in een relatie zit, wil niet dat jij nog een partner erbij neemt. Dan ben jij wel Polyamoreus, maar leef je hier (nog) niet naar.

Het kan dan ook best lastig zijn om het aangaan van een Polyamoreuze relatie in de praktijk te brengen. Alle betrokkenen moeten ermee instemmen en ook moeten er onderling hele goede en duidelijke afspraken gemaakt worden. Zo’n afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat jullie alleen emotionele of alleen seksuele relaties met anderen aangaan. Het aller allerbelangrijkste is dat jullie elkaar respecteren, eerlijk naar elkaar zijn en een goede communicatie onderhouden!!!

Kennis maken met Polyamorie? Maak hier je account aan...

Primaire en secundaire relaties?

Je kunt je vast een beetje voorstellen wat dit ongeveer is, maar we gaan je hieronder nog even wat uitgebreider vertellen over de verschillende relaties die kunnen voorkomen binnen de Polyamoreuze gemeenschap. Je hebt dus onder andere, primaire en secundaire relaties, dit zijn eigenlijk de meest voorkomende, maar je hebt ook zelfs nog tertiaire partners.

Een Primaire partner is over het algemeen degene met wie je samenwoont, kinderen hebt, bankzaken samen regelt enzovoorts. Primair staat voor eerste en dus kun je het beschouwen als je eerste partner, maar het is dan weer niet zo, dat een secundaire partner minder liefde of emotie krijgt van de ander. Een Secundaire, of tweede partner, is iemand waar je niet mee samenwoont, waarschijnlijk geen kinderen hebt en jullie hebben aparte financiën, maar wel bijvoorbeeld alle rest deelt. Zo kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld een Primaire partner hebt waar je alles mee deelt, een secundaire partner waar je een emotionele band mee hebt en een tertiare partner waar je bijvoorbeeld alleen een seksuele relatie hebt.

Voorkomende “problemen”

Nou klinkt problemen gelijk heel ernstig, maar dat valt heel erg mee. We willen je alleen even behoeden voor het feit dat het niet altijd hoeft te lopen zoals jij dat hoopt of voor je ziet. Het kan namelijk ook voorkomen dat de andere of anderen helemaal geen oren hebben naar Polyamorie. Dit kan gebeuren en hier staat iedereen vrij in. Jij komt vanzelf iemand tegen die er wel voor open staat of misschien zelfs al is en hiernaar leeft? Misschien word jij wel de “andere” partner? Het kan ook zijn dat jullie met jaloezie te maken krijgen en hierom is het heel belangrijk dat iedereen weet waar hij of zij staat. 1 ding is zeker, denk aan jezelf en doe wat jou gelukkig maakt. Wat een ander denkt of vindt, is totaal niet belangrijk (Tenzij diegene natuurlijk een onderdeel van jullie relatie is!!)

Polyamorie en jij

Laten we nogmaals even vooropstellen dat het helemaal ok is om deze gevoelens te hebben, mocht dat zo zijn. Je bent misschien een beetje in de war en ook dat is helemaal ok! We hopen dat je nu in ieder geval een beetje snapt wat dit inhoudt. Soms komt het voor dat mensen met zichzelf in de knoop raken omdat de gevoelens “raar” voor ze zijn, ook denken mensen vaak dat Polyamorie gewoon een vrijbrief is om maar met jan en alleman naar bed te gaan. Het kan dus zijn dat je verschillende dingen hoort over het onderwerp wat voor jou nog heel gevoelig ligt en wat jou een beetje in de war maakt. Denk eraan, dit is een nieuw avontuur, misschien wel een nieuwe stap in je leven en daar ga je voorzichtig mee om.

Lees je goed in en schrijf je in in onze online community waar je andere mensen kunt spreken die in hetzelfde bootje zitten. Onthoud echter altijd dat respect zeer hoog staat in de Polyamoreuze gemeenschap. Zoals we al eerder noemden, is het van heel groot belang dat iedereen op de hoogte is van wat er met wie gebeurt en wanneer. Zo kun je er dus ook rustig vanuit gaan dat Polyamorie niet in het leven is gekomen zodat mensen vrijuit overspel kunnen plegen. Volg je gevoel en doe niks wat niet goed voelt, doe ook niks overhaast. Ook jij komt vanzelf iemand tegen waar je helemaal weg van bent en hij of zij als een blok voor jou of jullie valt!

Blijf dicht bij jezelf, wees jezelf en durf dit ook te zijn! Je bent langgg niet alleen, after all, Polyamorie staat voor liefde in MEERVOUD!

Ook lid worden van de leukste Polyamorie community? 

Word lid in enkele eenvoudige stappen