Zo goed als elke gemeenschap heeft zo zijn eigen jargon, of vaktermen. Dit zie je binnen verschillende beroepen, maar ook heel vaak binnen verschillende vormen van relaties. Denk bijvoorbeeld eens aan een SM relatie, die heeft heel veel eigen termen die iedereen binnen die gemeenschap snapt. Zo heeft Polyamorie ook zijn eigen termen en die zetten we graag hieronder even voor je op een rijtje.

Polyamorie, Polyamorist, Poly en P.A

Het woordje Polyamorie bestaat eigenlijk uit 2 woorden. Het woordje Poly wat meerdere/meervoud betekent en het woordje Amor, wat natuurlijk staat voor de liefde. Polyamorie staat dus voor liefde in meervoud, het houden van meerdere mensen en hier ook misschien relaties mee onderhouden. De term Polyamorie wordt vaak afgekort tot P.A, maar ook bijvoorbeeld tot Poly. Voorbeeld, “ben jij ook Poly?” Een Polyamorist is iemand die een Polyamoreuze levenswijze heeft, dus die Polyamorie in praktijk brengt door daadwerkelijk met meerdere mensen in een relatie te zitten.

Mono-Polyrelatie

Dit staat voor een relatie waarin de ene persoon monogaam is en de ander Polyamoreus. Monogame mensen beperken zicht tot het houden van 1 persoon en gaan niet meerdere relaties aan tegelijkertijd zoals een Polyamorist.

Solo Poly

Persoon die Polyamoreus is en meerdere liefdesrelaties kan onderhouden, maar vanuit zichzelf vertrekt en niet vanuit een bestaande relatie.

Poly-Nieuwsgierig

Als je niet zeker weet dat je inderdaad Poly bent, maar hier wel graag achter wil komen, dan ben je dus Poly-Nieuwsgierig. Je bent nieuwsgierig naar Polyamorie en bent benieuwd of dit ook iets voor jou is of kan zijn.

Primair, Secundair of Tertiair

Dit zijn eigenlijk de verschillende rangen die voor kunnen komen binnen een Polyamoreuze relatie. Een Primaire relatie staat voor degene waar je bijvoorbeeld al het langst mee samen bent, misschien zijn jullie getrouw en hebben jullie kinderen? Als er dan een nieuwe partner bijkomt, zal dit de secundaire partner zijn. Een tertiaire partner is iemand die er het laatste is bijgekomen, of iemand waarmee de relatie niet heel intens is, of lang duurt. Onthoud dat dit alleen te maken heeft met de plek waar je staat, die dus niks afdoet aan de waarde die jij binnen jouw of jullie relatie hebt!!

Triade, Triangel en V-relatie.

Naast de Primaire en Secundaire relaties, zijn er nog meerdere termen die slaan op de relatie. Een Triade of Triangel relatie noemen we een relatie waarbij er sprake is van liefde tussen alle 3 de personen die betrokken zijn. Jullie hebben dus een soort van driehoeksverhouding, want jullie houden alle 3 van elkaar en delen een emotionele, romantische en misschien ook seksuele relatie. We spreken van een V-relatie als 1 van de 3 personen, een relatie heeft met beide, maar de andere 2 hebben onderling geen relatie met elkaar. Dus 1 persoon heeft een relatie met 2 personen, die onderling geen relatie hebben.

Jalief zijn.

Natuurlijk weet iedereen wat jaloers zijn betekent. Je kunt je misschien voorstellen dat er in deze relatievorm ook jaloezie voor kan komen. Jalief is een term die onlosmakelijk verbonden is met Polyamorie en is eigenlijk de tegenhanger van Jaloers. Jalief is een gevoel van vreugde dat je krijgt als je oprecht blij bent voor iemand anders zijn geluk (in de liefde)

Compersie

Compersie, afgeleid van het Engelse woord Compersion. Dit is een gevoel van blijheid of vreugde die je voelt wanneer jouw partner of je geliefde, tijd doorbrengt met een andere relatie. In de context van Polyamorie wordt vaak verwezen naar Compersie, als het tegenovergestelde van jaloezie. Dit kun je dus een beetje vergelijken met de term “Jalief”

Nieuwe Relatie Energie

Dit wordt vaak afgekort tot NRE en kan iedereen eigenlijk hebben of voelen. Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld de wittebroodsweken. Nieuwe Relatie Energie is de emotie die gepaard gaat met het starten van een nieuwe relatie. NRE is in de Poly gemeenschap met name relevant, dit komt omdat een Polyamorist vaak NRE zal ervaren, terwijl ze al of nog betrokken zijn bij een liefdesrelatie.

Ruimdenkend

Dit woord bestaat natuurlijk al en als het goed is weet je ook precies wat dit betekent. In het Engels noemen we dit “Open minded” en is eigenlijk een soort van overgenomen binnen de Poly gemeenschap. Het woord heeft echter ook hier dezelfde betekenis; Een persoon die open staat voor nieuwe ideetjes, of dingen die hem of haar niet gewoon zijn. Je hebt dan dus een Open Mind en staat open voor nieuwe dingen.

Veto

Ook deze term heb je vast al eens voorbij horen komen als het niet met Polyamorie te maken had. Het Veto “recht” geeft je eigenlijk een soort van bevoegdheid. In de Polyamoreuze gemeenschap ligt dit Veto recht vaak bij de Primaire relatie en betekent dat jouw primaire relatie, als het ware kan voorkomen dat jij een relatie aangaat met een ander. Een voorbeeld;

Gwen: Sorry Rogier! Maar Jeffrey heeft besloten om een veto uit te spreken over onze relatie.

Rogier: Huh? Kan hij dat zomaar doen? Ik dacht echt dat we iets speciaals hadden.

Gwen: Dat is ook zeker zo, maar het spijt me. Jeffrey is mijn primaire relatie en heeft Veto.

Rogier: Ik snap het, jammer, maar ik begrijp het.

Vrije Liefde

Hier kunnen we redelijk kort over zijn. Vrije Liefde staat voor het vrij zijn om te houden van wie je wil en ook van hoeveel mensen je wil. Je bent dus niet gebonden aan de regels van een conventioneel huwelijk, wat betekent dat je (maar) 1 partner mag hebben.

Candaulisme

Als jij als man zijnde, een fantasie hebt waarin jij je vrouw of partner, blootstelt aan mensen buiten de relatie. Dit kan zijn dat je je vrouw of partner graag wil ontkleden waar andere mannen bijzijn, maar het kan ook zijn dat je graag (naakt)foto’s van je vrouw of partner aan derden laat zien.

Cowboy en of Cowgirl

Dit is een beetje een informele term, maar binnen de Polyamoreuze gemeenschap zeker bekend. Bekend maar niet zo geliefd. Een Cowboy of een Cowgirl kun je kennen als een seksstandje, maar binnen de Poly Gemeenschap heeft dit een minder leuke betekenis. Een Cowboy of girl, staat voor een monogame man of vrouw die als doel heeft het aangaan van een relatie met een Poly, om die te verwijderen van de huidige relatie of relaties en zo proberen om hem of haar monogaam te maken. De Cowboy zal dan dus proberen een relatie aan te gaan met een Polyamoreuze vrouw, om deze van haar huidige relaties te verwijderen en met hem een monogame relatie aan te gaan.

Freemate

Deze term kun je gebruiken om een niet-gehuwde partner aan te duiden binnen een Polyamoreuze relatie. Je kunt dit woordje dus een beetje vergelijken met een Secundaire partner. De freemate is over het algemeen degene die later bij een bestaande relatie komt. Sommige partners treden automatisch in de rol van freemate als de 2 andere partners trouwen of een diepere band opbouwen.

Eenhoorn (Unicorn)

In de context van polyamorie wordt het woord Eenhoorn gebruikt om een hypothetische of fictieve vrouw te beschrijven die niet bestaat. Wil een vrouw een eenhoorn worden, dan moet ze bereid zijn om een seksuele relatie te hebben met zowel de man als de vrouw in een bestaande relatie. Ze moet echter niet deelnemen aan het emotionele aspect van de relatie of iets doen dat de bestaande relatie van het paar in gevaar kan brengen.

Eenhoorn Jagers (Unicorn hunters)

De jacht op eenhoorn is een polyamoreuze praktijk waarbij een paar actief op zoek gaat naar eenhoorns om tijdelijk lid te worden van hun relatie. Eenhoorn jagers worden afgekeurd omdat ze ongelijke triaden creëren, een relatie waarin de oorspronkelijke partner een onevenredige hoeveelheid macht heeft, en de eenhoorn of nieuw lid heeft er geen. Ongelijke relatiedynamiek is in tegenspraak met het centrale idee van polyamorie!

Polycule

Polycule is een soort van parapluterm die wordt gebruikt om een type van een polyamoreuze relatie te beschrijven. Triade, Triangel en V-relatie zijn allemaal verschillende soorten polyculen.

Nog een weetje: De term verdiende zijn plaats in het polyamoreuze woordenboek omdat polyamoreuze relaties op moleculaire structuren lijken wanneer ze als een afbeelding of tekening worden gepresenteerd.

Tot zover de meest voorkomende termen binnen de P.A gemeenschap. Als het goed is kun jij nu rustig een gesprek aangaan met andere Polyamoreuze mensen zonder dat je je buitengesloten voelt omdat je de juiste “vaktermen” niet kent. Natuurlijk zijn er altijd nog meer termen die je tegen kunt komen, maar wij durven te denken dat je alle meest voorkomende termen nu kent en dus kun jij zelfverzekerd je gesprek en of nieuw avontuur aangaan!

Ook lid worden van de leukste Polyamorie community? 

Word lid in enkele eenvoudige stappen