Hoi, gast! Heb je momenteel nog geen account bij ons? Schrijf je in en word lid van de leukste online gemeenschap voor polyamoristen van België en Nederland

Schrijf je in

Polyamorie: Wat is het en hoe werkt het?

Polyamorie: Wat is het en hoe werkt het?

Kan je zielsveel van je partner houden en toch verliefd zijn op iemand anders? Kan je perfect gelukkig zijn met je levensgezel. Maar toch tegelijk ook van iemand anders houden? Ja het kan. Je kan oprecht van meerdere houden.

Polyamorie komt van het Griekse poly, wat "veel" betekent, en amor, wat "liefde" betekent Een polyamoreuze relatie is een relatie waarbij meer dan twee mensen romantisch en/of seksueel betrokken zijn. Polyamoreuze relaties kunnen open zijn, waarbij alle betrokkenen van de regeling op de hoogte zijn en ermee instemmen. Zij kunnen ook polytrouw zijn, wat betekent dat alle betrokkenen ermee instemmen trouw te blijven aan de andere leden van de relatie.


Elke polyamoreuze relatie is uniek

Polyamorie is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt veel communicatie en vertrouwen om polyamoreuze relaties te laten werken. Maar als je geïnteresseerd bent in het verkennen van ethisch consensuele non-monogamie, is polyamorie misschien iets voor jou.

Er is niet één juiste manier van polyamorie. Elke polyamoreuze relatie is uniek en zal er voor elk stel of groep anders uitzien. Wat voor de ene polyamoreuze relatie werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het belangrijkste is dat alle betrokkenen zich comfortabel en veilig voelen bij de regeling.

Als je polyamorie overweegt zijn hier wat dingen om in gedachten te houden:

  • Polyamoreuze relaties vereisen veel communicatie
  • Alle betrokkenen moeten op dezelfde golflengte zitten
  • Er is niet één juiste manier om polyamorie te bedrijven
  • Elke polyamoreuze relatie is uniek
  • Je moet eerlijk zijn tegen jezelf en je partners over wat je wilt en verwacht van de relatie.
  • Je moet in staat zijn om open en eerlijk met je partners te communiceren over je gevoelens, behoeften en verlangens.
  • Je moet in staat zijn om je partners te respecteren


Hoe weet ik of ik polyamoureus ben?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat polyamorie voor verschillende mensen verschillende dingen kan betekenen. Voor sommigen betekent polyamorie gewoon dat ze open staan voor het hebben van meer dan één romantische partner op een bepaald moment. Voor anderen kan polyamorie inhouden dat ze meerdere toegewijde relaties tegelijk hebben, waarbij alle partners zich bewust zijn van en instemmen met de polyamoureuze regeling.

Als je niet zeker weet of polyamorie iets voor jou is, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Heb je het gevoel dat je van meer dan één persoon tegelijk zou kunnen houden?
  • Voel je je op je gemak bij het idee dat je partner ook met andere mensen omgaat, emotioneel en/of seksueel?
  • Heb je het gevoel dat je meer dan één relatie in je leven nodig hebt om vervuld te zijn?

Als je "ja" hebt geantwoord op een van de bovenstaande vragen, dan zou polyamorie wel eens goed bij je kunnen passen. Natuurlijk, de enige manier om echt te weten of polyamorie iets voor jou is, is om het te proberen. Praat met je partner (of potentiële partners) over polyamorie en kijk of het iets is dat jullie beiden zouden willen onderzoeken. Of je kan natuurlijk ook meepraten over polyamorie binnen onze polyamoureuze community

Heb je ooit nagedacht over polyamorie? Wat zijn je gedachten erover? Laat het ons weten in de reacties hieronder.


Heb je iets gehad aan dit blog bericht? Denk je dat polyamorie iets voor jou is? Twijfel niet en schrijf je gerust in op onze website. Je krijgt 7 dagen gratis proefperiode.

Schrijf je hier GRATIS in